::صنایع غذایی::

تکنولوژی تولیدوعلم موادغذایی

شکلات غذای پادشاهان

شكلات از دانه هاي درختي بنام تئوبروما كاكائو بدست مي آيد ، تئوبروما يك لغت يوناني است به معني "غذاي پادشاهان "!!! آزتك ها "بوميان امريكاي مركزي " از قرنها قبل اين درخت را حسابي تحويل ميگرفتندو حتي از دانه هاي آن بعنوان پول استفاده ميكردند ، همين آزتك ها بودند كه كشف كردند با له كردن دانه هاي اين درخت و اضافه كردن ادويه به آن ، ميتوانند يك نوشيدني تلخ اما قوي درست كنند .در قرن شانزدهم ، دريانوردان اروپايي اين ماده را در بازگشت از امريكا به كشورهاي خودشان بردند و به آن شكر اضافه كردند و خيلي زود اين ماده تلخ و شيرين تبديل به يك نوشيدني پر طرفدار گران و لوكس در اروپا شد.

حدود سال 1800 ميلادي اولين شكلاتهاي كاكائويي با اختراع تكنيك هاي قالب گيري به بازار آمد ، با استفاده از آسيابهاي مكانيكي مي شد به راحتي دانه هاي درخت كاكائو را له و پودر نرمي از آن درست كرد ،با گرم كردن و ريختن اين پودر در قالب اولين شكلات كاكائويي متولد شد .

در سال 1825 يك هلندي موفق شد كه از دانه هاي كاكائو كره بگيرد ، به اين ترتيب يك قدم بزرگ ديگر در صنعت شكلات سازي برداشته شد . چندين سال بعد رودلف لينت  سوئيسي ، كره كاكائو را به شكلات كاكائويي اضافه كرد تا نرمتر شوند .

در سال 1875بود  كه  سوئيس دنيل با بكار بردن شير در ساخت شكلات ، شكلاتهايي نرمتر و شيرين تر از شكلاتهاي كاكائويي ساخت ، وقتي كه كارخانه نستله ، شير را به صورت پودر يا همان شير خشك توليد كرد شكلاتهاي شيري رونق گرفتند چرا كه پودر شير خيلي بهتر از شير مايع با كاكائو مخلوط ميشد .در حقيقت كره كاكائو ، كه مهمترين ماده تشكيل دهنده شكلات است مخلوطي از چربيهاي سير شده و سير نشده " تري گليسريدها"است كه مقادير نسبي آنها به كشور مبدا بستگي دارد، برخي از تري گليسريدهای سير نشده در كره كاكائو نقطه ذوب پاييني دارند و همين باعث ميشود كه در دماي اتاق تا اندازه اي به حالت مايع در آيند ، افزودن چربي شير به شكلات مقدار تري گليسريدهاي سير نشده در آن را بالا ميبرد و نسبت چربي مايع را زياد ميكند و به همين دليل است كه شكلات شيري نرمتر از شكلاتهاي تيره هستند .سطح يك شكلات با كيفيت خوب شامل تعداد زيادي بلور ريز و كوچك چربي است كه ميتوانند نور را منعكس كنند و به آن ظاهري براق بدهند ، هر گونه شكاف ، ترك و يا حتي اثر انگشت روي سطح شكلات ميتواند باعث بزرگ شدن بلورهاي كوچك و نوك تيز چربي شود ، وقتي بلورها به اندازه اي برسند كه بتوانند نور را از سطح پراكنده سازند به شكلات ظاهري كدر و مات خواهند داد.نقل از سايت خاطره

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱٢:٢٩ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٢/٢٧
comment نظرات ()