::صنایع غذایی::

تکنولوژی تولیدوعلم موادغذایی

قهوه‌ي موكا

شايد تاكنون نام قهوه‌ي موكا را درمنوي رستوران يا كافي‌شاپي ديده و از طعم ويژه‌ي آن لذت برده باشيد. اين قهوه از تركيب قهوه‌ي دم شده با شكلات به دست مي‌آيد و جادوي نهفته درون دانه‌هاي قهوه و شكلات را يكجا دراختيار مي‌گذارد. نام اين قهوه از بندري قديمي در كشور يمن گرفته شده است. بندري كه در معرفي قهوه به جهان نقش بسيار مهمي داشته است.
موكا كه عربي آن الموخاه است بندري در جنوب غربي يمن و در كنار درياي سرخ است. هر چند بيشتر محققان اعتقاد دارند كه اتيوپي مهد قهوه‌ بوده اما اين بندر موكا بوده كه قهوه را به جهانيان عرضه كرده است. زيرا از قرن 15 م به بعد عرب‌ها ( كه تجارت قهوه منحصراً در اختيار آنان بوده) تقريباً همه‌ي دانه‌هاي قهوه‌ي خود را از بندر موكا به ساير نقاط صادر مي‌كردند.
علاوه بر اين، خود يمن نيز يك نوع قهوه‌ي منحصر به فرد توليد مي‌كرد كه از لحاظ كيفي بسيار عالي بود.
اين قهوه كه در مزارع حاصلخيز يمن پرورش مي‌يافت داراي طعم شكلاتي بوده و به جهت خاك مرغوب اين كشور نظير آن در ساير نقاط ديده نمي‌شد. البته در آن زمان بيشتر قهوه‌ي صادر شده از موكا، به ساير كشورهاي اسلامي انتقال مي‌يافت اما در اواخر قرن 17 م قهوه‌ي موكا به اروپا رسيد.
هلندي‌ها به رغم محافظت شديد عرب‌ها از دانه‌هاي قهوه، به تعدادي از آنها دست يافتند. و پس ازمدتي اين دانه‌ها را در مستعمره‌ي خود يعني كشور اندونزي كشت و زرع كردند كه البته اين كار عمدتاً در جزيره‌ي جاوه صورت مي‌گرفت. لازم به ذكر است كه در آن زمان كسي قهوه‌ي جاوه را هم‌رديف با قهوه‌ي موكا قرار نمي‌داد و همچنان قهوه‌ي موكا برترين نوع خود در جهان بود. زيرا خاك ويژه‌ي كشور يمن قابل مقايسه با خاك جاوه نبود. اين برتري تا قرن 19 م ادامه داشت تا اينكه عدن، موكا را كه مهم‌ترين بندر يمن بود غصب كرد و از آن زمان تجارت قهوه از اين بندر از رونق افتاد. اما نام موكا براي هميشه با نام قهوه گره خورد.
امروزه مردم دنيا موكا را جور ديگري مي‌‌شناسند. از نظر آنها موكا نوشيدني است كه از مخلوط شكلات ( چه به صورت شكلات شيرين يا پودر كاكائو و يا شيره‌ي شكلات) با قهوه‌ي دم شده مخصوصاً از نوع اسپرسو به دست مي‌آيد. اما چرا اين نوشيدني به جاي قهوه‌ي شكلاتي، موكا نام گرفت نيز داستان جالبي دارد. ماجرا از آنجا شروع مي‌شود كه احتمالاً بيشتر اروپايي‌ها با طعم قهوه، قبل از شكلات آشنايي كامل داشتند. اما هنگامي‌كه براي اولين بار شكلات را چشيدند، طعم آن را بسيار شبيه به طعم قهوه‌ي يمني يافتند.
شايد اين شباهت عجيب به نظر آيد اما اگر بدانيم كه شكلات در آن زمان به صورت يك نوشيدني تلخ و شيرين نشده همچون قهوه مصرف مي‌‌شده مسئله براي ما روشن مي‌‌شود. اين چنين بود كه نام موكا با قهوه‌ و شكلات عجين شد . اگر تاكنون از طعم ويژه‌ي موكا بهره‌مند نشده‌ايد مي‌توانيد به راحتي در خانه آن را تهيه‌ كرده و از اين معجون لذت ببريد.........(ادامه)

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٤:٢٥ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٥/۱۱/۱۳
comment نظرات ()