::صنایع غذایی::

تکنولوژی تولیدوعلم موادغذایی

آبزيان خليج فارس

خليج فارس بزرگترين پناهگاه موجودات دريايی به ويژه آبزيان ظريف و كوچك از قبيل ماهی های تزئينی زيبا و رنگارنگ مرجان ها، صدف ها، حلزون ها، نرم تنان، شقايق ها، اسفنج ها، عروس های دريايی و غيره است.تعداد زيادی از اين آبزيان كه در نوع خود زيباترين موجودات دريايی هستند، به علت حوادث مختلف و مسايل زيستی به اين پناهگاه آرام وگرم پناه آورده اند و از هزاران سال پيش در آن به زندگی خويش ادامه می دهند. قباد( شاه ماهي)، را شكوه حلوا سفيد يا زبيده، شوريده، حلوا سياه، سرخو، شعري، سبيتي، خاور و دختر ناخدا از مهمترين ماهی های خــوراكی و اره ماهي، بمبك، ماهی لقمه،اسب ماهی از ماهی های غير خوراكی خليج فارس محسوب می شوند.علاوه بر اين خليج فارس دارای صدها گونه ماهی تزئينی است. كه برخی از نمونه های آن مانند(امپراتور) در جهان نادر است جراح دم زرد، آنتن دار، دلقك آبي، كاردينال، هامور، سقماهي، دم گاوي، نئون، آرايشگر، صندوق ماهي، شاخدار، خروس دريايي، پيكاسو، ملوان، چيتي، شقايق، ژله و پيكاسوی مشكی از ديگر ماهی های تزئينی آبهای پيرامون كيش هستند.

ماهیهای خوراکی خلیج فارس

شیر ماهی: شیر ماهی در خلیج فارس زیست و صید می شود و دارای اسکلت استخوانی است. ماهی شیر تقریباً به شکل هواپیمای جت است و رگه های عرضی تیره به مقدار کم و روی بدن ماهی مشاهده می شود و تقریباً شبیه ماهی قباد بوده اما از آن بزرگتر است.

هوور یا تن: این ماهی دارای گوشتی پرخون به رنگ شکلاتی تیره است و در بنادر خلیج فارس از آن برای تهیه ماهی سوری استفاده می کنند.

کولی: همان کوسه است که در داخل دهان دارای دندانهای مخروطی نوک تیز و بسیار برنده است. از انواع کولی می توان به انواع زیر اشاره کرد: کولی بلند، کولی بی دندان، کولی پنگ، کولی جرجور(ظاهر این کوسه نوزاد خود را در شکم پرورش داده و بعد به دریا رها می سازد).

شوریده: این ماهی که در بندرعباس موش دندان نامیده می شود در جلوفک دو دندان شبیه دندان  موش دارد و رنگ بدن آن در پشت و در قسمت شکم نقره ای می باشد و پولک های آن ریز است.

حلوا: این ماهی از انواع ماهی استخوانی است که دو نوع حلوا سفید و حلوا سیاه دارد. ماهیهای حلوا عموماً در دریا زندگی کرده  و وارد خلیج کوچک چابهار و خورموسی شده و تغذیه می کنند و در زمستان و اواسط پاییز به دریا می آیند.

شورت: بدن ماهی شورت نقره ای با اثرات تیره در پهلوهاست. دارای 11 تا 12 شعاع در باله پشتی است. ماهی شورت بیشتر در شن و یا روی شن و در کنار دریا زندگی      می کند.

سرخو: نام دیگر این ماهی حمرو یا سبیتی است. رنگ آن قرمز متمایل به صورتی می باشد و دارای گردن ضخیم و گوشتالویی است، دهان سرخو بزرگ بوده و کوهان دارد، وزن آن به سه تا چهار کیلو هم می رسد. از انواع آن می توان به سرخوی دم سیاه، سرخوی خونی، سرخوی کم پولک و ... اشاره کرد.

شهری: رنگ این ماهی سفید مایل به زرد و دارای پولک است، لبه سرپوش آبشش نوعی از آن قرمز درخشنده است. از سخت پوستان و نرم تنان تغذیه می نماید، از انواع آن می توان به شهری خال قرمز، دراز صورت، جلادار، نوار زرد و قوزی چشم درشت اشاره کرد.

سنگسر یا دختر ناخدا: تقریباً دراز و به رنگ سفید تقریباً دراز و به رنگ سفید و مات بوده، پشت سرش مثل سنگ سفت و شکم و پهلوهایش دارای پولکهای کاملاً نقره ای است. رنگ بدن در ماهی بالغ خاکستری با جلای نقره ای می باشد.

میش ماهی یا ماهی کر(KER): ماهی درشت و بزرگی است، رنگ شکم آن تقریباً کاهی سفید و سرش بزرگ است، پولکهای نسبتاً پهنی داشته و در پشت قهوه ای رنگ و در ناحیه شکم سفید متمایل به زرد می باشد.

گاریز یا کاریز: ماهی کوچکی است به اندازه 10 تا 15 سانتیمتر یا بیشتر به وسیله مشتا Moushta یا حدر (Hadr) صید می شود.

چمن: شبیه سرخو و از نوع سرخو است. اما بزرگتر و کمرنگتر از آن است و تقریباً صورتی است.

بیاه: این ماهی بزرگ و شبیه ماهی راشگو است ولی سرش پهن تر می باشد و در بیشتر مواقع در سطح آب شناور است.

راشگو: این ماهی در آبهای گرم و ساحل شنی به مقدار خیلی کم یافت می شود ولی طرفداران بسیار دارد. پشت این ماهی سرمه ای کم رنگ و شکم آن نقره ای است. ماهی راشگو نسبتاً بزرگ و دارای گوشت لذیذی است،ضممناً خیلی زود صید می شود.

قباد: این ماهی در قسمت شکم نقره ای رنگ و در سراسر پشت سیاه می باشد و در زمره ماهیان پرطرفدار جنوب می باشد.

سچل: این ماهی را سه کله، سکله هم می نامند و معتقدند که در اصل سگ کله بوده است، رنگ آن سیاه روشن است، طول آن نیز گاهی به شصت سانتیمتر می رسد و گوشت خوشمزه ای دارد و از خانواده تن ماهیان است.

صافی یا سافی: دو نوع دارد. صافی عجمی، با رنگ سیاه (یا قهوه ای متمایل به سبز) و لکه های سفید و ماهی صافی عربی با رنگ قهوه ای روشن تا سبز و شکم نقره ای. این ماهی در ماههای تیر و مرداد و شهریور در آبهای خلیج فارس فراوان است و با گرگور صید می شود. جثه ماهی صافی کوچک است و طول بزرگترین آن به سی و پنج سانتیمتر می رسد و گوشت لذیذی دارد.

ساردین: ساردین یا حشینه یا مومغ دارای رنگ سفید است و طول آن بین 10 تا 20 سانتیمتر می باشد. پشت این ماهی متمایل به رنگ آبی، پهلوها نقره ای و بدن دراز و الستوانه ای می باشد. در بنادر و جزایر خلیج فارس این ماهی را نمک سود کرده و با آن مهیاوه تهیه می کنند.

سینگو SINGOO

در اصطلاح مردم جنوب، به خرچنگ سنگو(Sengoo) یا سینگو، می گویند. سینگو دارای انواعی به این شرح می باشد:

سینگو آدمی: خوراکی است.

سینگو کلگری(Kolgery): خرچنگی است که به وسیله کلگر یا قفس سیمی صید می شود.

سینگو شه یوب(hahyyoob): به مصرف صید ماهیان می رسد.

سینگو باکمال(Bacoumal): در سنگهای ساحلی زندگی می کند.

سینگو کندراشکن(Kandar Eshkan)، یا خرچنگ چوب شکن، سینگو گاری: چثه ای کوچک دارد.

سینگو ملا(Mulla): رنگش سفید و پشتش گل گلی است.

خرچنگ: دراری رنگ سرخ است و سنگو نرمو: پشتش نرم است.

سینگو مرجان: در محلهای سنگی و در بین مرجانها، زندگی می کند. 

میگوی خلیج فارس

یکی از محصولات پر ارزش خلیج فارس و دریای عمان، میگو، است.میگوی خلیج فارس از جنس پنائاس، میباشدو بین 7 تا 15 سانتیمتر طول دارد. بدن میگو کشیده و دراز و از دو طرف به هم فشرده است، میگو از سه قسمت سر و سینه و شکم تشکیل یافته و بر روی سر و قطعات سینه، پوسته سختی موجود است. در دنبال شکم، دم میگو واقع گردیده که از شش حلقه کیتینی پوشیده شده است، این قسمت که در واقع دنبه میگو محسوب می شود مملو از یک قطعه پروتئینی سفید است. همین دم میگو است که پس از صید در کشتی بلافاصله از سر جدا و مخلوط با یخ نگهداری شده تا به موقع ممنجمد و بسته بندی و آماده صدور به داخل یا خارج کشور گردد.

انواع میگو: بنا به اظهار کارشناسان شیلات، تاکنون بیش از ده نوع میگو در آبهای خلیج فارس صید و شناخته شده است که مشهورترین آنها لابستر یا شاه میگو است که وزن آن تا یک کیلو و گاه بیشتر می رسد. از این نوع میگوی کمیاب که در سواحل صخره ای و نزدیک ساحل زیست می کند سالی حدود 200 هزار عدد صید می شود. بعد از شاه میگو معروفترین نوع میگو یوفایو است که هر 5 عدد آن یک پاوند وزن دارد. کوچکترین نوع میگوی خلیج فارس که در زبان محلی به آن چکو و سرتیز میگویند، برای کنسرو مورد استفاده قرار می گیرد. وزن یکصد تا دویست عدد از این میگو به یک پاوند میرسد و به حد وفور در خلیج فارس یافت می شود.

راههای صید میگو: صید میگو تا چند سال گذشته توسط صیادان محلی و به مقدار ناچیز انجام می شد ولی از چند سال پیش به این طرف شرکت سهامی شیلات جنوب اهمیت خاصی به این محصول داده و بهره برداری بیشتر، از آن به عمل می آید. صید محلی به وسیله تورهای مخصوص و در برخی مناطق توسط قایقهای کوچک و موتور لنج انجام می شود، گرچه وفور محصول در سواحل جنوبی ایران به حدی است که حتی با وسایل ابتدایی صیادان محلی، و در اعماق 5/3 تا 5/5 متر نیز صید قابل ملاحظه ای انجام می شود. میگو معمولاً چسبیده به کف دریا زندگی می کند، روی این اصل تورهای کشتیهای صید میگو از نوع تورهای خاص کیسه ای هستند که می توانند با دهانه باز خود در حال حرکت کشتی در کف دریا میگو را صید نمایند. هر کشتی دارای دو دستگاه از این تورها می باشد، تورها بوسیله دو بازوی چسبیده به دکل اصلی کشتی از قسمت پاشنه یا عقب آن، به کف دریا فرستاده می شوند. میگوهای صید شده با ماهیهای خوراکی و غیر خوراکی و سایر آبزیان به عرشه کشتی کشیده می شوند، میگوها را از ماهیها و سایر آبزیان جدا کرده و پس از کندن سر آنها، دم میگو را که قسمت اصلی آن است پس از شستشو برای مخلوط کردن با یخ و نگهداری، به انبار عایق بندی شده کشتی حمل می نمایند.

گوشت میگو از نقطه نظر پروتئین بسیار غنی و نسبت به گوشت دامهای کشتاری دارای میزان پروتئین بیشتری است، مزیت دیگر گوشت میگو بالا بودن میزان املاح و بخصوص کلسیم فسفر است، میزان فسفر و کلسیم آن نسبت به گوشت دامهای کشتاری بسیار  قابل توجه است. با توجه به این نکته که ارزش غذایی گوشتهای مختلف در درجه اول مربوط به میزان پروتئین و املاح آن(خصوصاً فسفر) است، گوشت میگو از این نقطه نظر دارای کیفیتی ممتاز می باشد. گرچه ارزش حیاتی گوشتهای قرمز از نظر تامین اسید های آمینه لازم، بیشتر از سایر گوشتها می باشد ولی از نقطه نظر تامین پروتئین غذایی، بخصوص پروتئین حیوانی و با در نظر گرفتن میزان صید میگو و امکان توسعه و تکثیر این محصول در دریای جنوب بایستی توجه خاص به این محصول با ارزش مبذول شود.

فصل و مقدار صید: فصل صید میگو معمولاً از مرداد ماه هر سال تا اواسط آبان ماه ادامه دارد و پس از آن چون فصل تخمکگذاری میگو فرا می رسد ممنوعیت صید آغاز می گردد و تا اردیبهشت ماه ادامه پیدا می کند صید معمولاً هر سال دوبار انجام می شود و مدت آن بستگی به نظر کارشناسان شیلات دارد. ددر اوایل پاییز در منطقه آبهای قشم، بندرعباس و میناب صید میگو روزانه به حدود 40 تا 50 تن می رسد ولی بعداً هر چه به خاتمه فصل صید نزدیک می شود، مقدار صید کاهش می یابد و به حداکثر 10 تا 15 تن بالغ می گردد.نقل از مهندسين شيلات                       

 

 

 

 

                                                                               

 

 

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱:٢٤ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱۱/۱
comment نظرات ()

!!!ٌWaste of Foods in Iran is 20,000,000Ton

ساليانه20 ميليون‎‎ تن موادغذايي‎‎ دركشور هدرميرود

تهران‎‎‎ ـ ساليانه‎‎ 20 ميليون تن ماده غذايي‎ در كشور به‎‎ سبد ضايعات‎ ريخته مي‎شود.
رئيس‎ مركزتحقيقات‎ صنايع‎ غذايي‎ كشور, نبود صنايع‎ تبديلي‎ و فرهنگ‎ نادرست‎ مصـرف‎ را از مهمترين‎ عوامل‎ ضايعات‎ مواد غذايي‎ در كشور برشمرد وگفت‎ : با اين‎‎ ميزان غذايي‎ كـه‎ ضايع‎ مي‎‎شود مي توان‎‎‎ غذای15ميليون انسان گرسنه‎ را تامين‎ كرد.
وي‎ افزود: تا زماني‎‎ كه‎‎ مواد غذايـي بـه صورت‎ سنتي‎‎‎ و نيمه‎ صنعتي توليد مي شود , همچنان‎ بايد شاهد ضايعات‎ بيشتر موادغذايي‎ باشيم.IRIB

نظر خودم:حال سوال اينست تا کی بايستی فقط شاهد بيان مشکلات توسط مسوولين باشيم؟چه کسی عهده دار اين مهم خواهد بود؟برنامه ريزی انجام شده برای جلوگيری از تکرار اين ضرر و زيان به عهده کيست؟

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٦:٠۸ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢٩
comment نظرات ()

Sensus News

شركت آلماني Sensus بتازگي اقدام به استفاده از ماده نشاسته اي inulin جهت توليد انواع نوشيدنيهاي كم حجم نموده است. ماده نشاسته اي inulin از ريشه زنجبيل شامي و برخي گياهان مركب گرفته مي شود. در واقع اين شركت بدنبال افزايش تقاضا جهت توليد نوشيدني هاي جديد و مبتكرانه است.  Sensusادعا مي كند كه تاكنون پيشنهادات زيادي از توليدكنندگان در نمايشگاه مواد غذايي و افزودني اروپا كه بتازگي برگزار شد دريافت نموده است.  ماده Prebiotic Fibre موجود در اين ماده در فرآيند توليد موادي چون پوره ميوه و انواع نوشيدني كه مستلزم انحلال پذيري بيشتري است بسيار مناسب است. مادهInulin   كه از ريشه گياهان صحرايي گرفته مي شود با آنزيم هاي طبيعي انسان هضم نمي گردد و سالم وارد روده بزرگ انسان مي شود و سبب ازدياد تعداد  باكتريهاي مفيد  در آنجا  مي شود و ميزان عفونت هاي روده اي را كاهش مي دهد. Inulin در بيشتر كشورهاي دنيا بعنوان يك فيبر رژيمي شناخته شده است بطوري كه مدير بازاريابي اين شركت مي گويد: "ما بزودي از اين ماده در توليد آب معدني و نوشابه هاي ويژه صبحانه و آبميوه هاي مختص كودكان استفاده خواهيم كرد". در سال گذشته اين شركت چندين ميليون يورو سرمايه گذاري كرد و ظرفيت توليد خود را در هلند از چند هزار تن به چندين ده هزار تن افزايش داده است.Full story

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۸:۱٢ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢۸
comment نظرات ()

رابطه تخم مرغ با بيماری های قلبی و عروقی

 

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱٢:۱٢ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢٦
comment نظرات ()

کاهش نمک غذا جان هزاران نفر را نجات می دهد

Health and Salt

پژوهشگران می گويند اگر مقدار نمکی که همراه با غذا مصرف می شود از روزی 12 گرم به 3 گرم کاهش داده شود، تعداد مرگ و مير سالانه در اثر سکته مغزی و ناراحتی های قلبی در بريتانيا تا 52 هزار نفر کمتر خواهد شد.بر اساس گزارش اين محققان در نشريه "هايپرتنشن" (Hypertension)، يا فشارخون، در حالی که حدود 80 درصد نمک مصرفی مردم در روز همراه با غذاهای کنسرو شده مصرف می شود، نقش صنايع غذايی در اين رابطه تعيين کننده است. برای کاهش نمک مصرفی بخش عمده ای از جمعيت بريتانيا فقط لازم است صنايع غذايی به محصولات خود نمک کمتری اضافه کنند.اين پژوهشگران، از دانشکده پزشکی بيمارستان سن جرج در لندن، گفتند حتی کاهشی ناچيز در ميزان نمک، مثلا 10 درصد يا يک گرم در روز، می تواند سالانه از سکته مغزی و حمله قلبی شش هزار نفر جلوگيری کند.در بريتانيا، سکته مغزی و ناراحتی های قلبی سالانه جان 250 هزار نفر را می گيرد.مصرف بيش از حد نمک می تواند منجر به بالا رفتن فشار خون شود که خود يکی از عوامل بروز سکته مغزی و عارضه های قلبی است.به تخمين محققان اگر بزرگسالان مصرف روزانه نمک خود را به شش گرم کاهش دهند - يعنی ميزانی که دولت توصيه می کند - هرساله 35 هزار نفر کمتر خواهند مرد.

اقدام صنايع غذايی :گروه "اقدام هماهنگ عليه نمک برای سلامت" موسوم به "سی ای اس اچ"Consensus Action on Salt and Healthکه در اين تحقيقات دست داشته است، گفت صنايع مواد غذايی بايد از ميزان نمک در محصولات توليدی خود بکاهند.اين گروه می گويد اين آسان ترين راه برای کاهش نمک مصرفی مردم است و آنها اصلا متوجه اين تغيير هم نخواهند شد.اما صنايع مواد غذايی و نوشيدنی می گويند آنها خود به صرافت اين کار افتاده اند و پيش از نشر اين گزارش ميزان نمک در محصولاتی مانند نان را کاهش داده اند."فنگ هی"، يکی از تنظيم کنندگان گزارش منتشر شده در مجله هايپرتنشن، گفت: "پژوهش های ما نشان داده است که نحوه واکنش بدن با ميزان کاهش نمک مصرفی ارتباط مستقيم دارد. هرچه مصرف نمک کمتر باشد، ميزان فشار خون فرد هم پايين می آيد."آقای هی ادامه می دهد: "تحقيقات گسترده در مورد ارتباط فشار خون با مرگ و مير در اثر سکته مغزی و ناراحتی قلبی به ما کمک کرد تا شمار کسانی را که می توان با کاهش مصرف نمک نجات داد، محاسبه کنيم."وی افزود: "ما نشان داديم که کاهش مصرف نمک برای مثال از متوسط روزانه 12 گرم به روزی 3 گرم، از مرگ 20 هزار و پانصد نفر در اثر سکته مغزی و 31 هزار و چهارصد نفر در اثر بيماری های قلبی در سال جلوگيری می کند. اين معادل سالانه تقريبا 52 هزار نفر است."Full Story

 

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱۱:۳۱ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢٤
comment نظرات ()

ارزش غذايی نوشابه های گازدار

تاثير نوشابه هاي گازدار در اختلالات خواب

نتيجه مطالعات جديد دانشمندان امريكايي نشان مي دهد كودكان و نوجواناني كه در خوردن نوشابه هاي گازدار زياده روي مي كنند مبتلا به اختلالات خواب و درد در ناحيه سر مي شوند . در اين مطالعه امده است نوشابه هاي گازدار بدليل دارا بودن ميزان قابل توجهي قند و كافئين در توازن غذايي كودك اختلال ايجاد مي كنند . در اين مطالعه 191 نوجوان 14 تا 17 ساله به مدت دو هفته از نظر غذا و خواب كنترل شدند و نتيجه نشان داد ان دسته از افرادي كه بيشتر نوشابه هاي گازدار خورده اند بيشتر به اختلالات خواب - چرت زدن و سستي در روز مبتلا شدند .همچنين در تحقيق ديگري كه كودكان 6 تا18 سال مورد مطالعه قرار گرفتند ثابت شد كودكاني كه هر روز 5/1 ليتر نوشابه گازدار مي خورند ، بيشتر از سر درد رنج مي برند.
شبکه اطلاع رسانی بهبهان

 نوشابه های گاز دار و مضرات آنها

نوشابه های گازدار ترکیبی از گاز دی اکسید کربن ، مواد افزودنی ، شکر صنعتی و آب است . وجود بعضی از مواد نگهدارنده و نیز اسید بنزوئیک از جمله عواملی است که افراط کنندگان در مصرف نوشابه های گازدار رو بسوی بیماریهای صعب العلاج و سرطان سوق میدهد . برخی افراد مصرف نوشابه های گازدار رو بعد از صرف غذا دوست دارند و بعلت دمای پایین این نوشابه ها تاثیر آنزیمهای گوارشی کم شده و موجب استرس در دستگاه گوارش میشود و نتیجتاٌ غذای کمتری جذب میشود و باقی ماندن غذای هضم نشده باعث ایجاد سموم و گازهایی بدبو میگردد که از طریق جذب روده ای وارد خون شده و به تمام بدن منتقل میشود . پخش سموم در بدن باعث پیشرفت بیماریهای گوناگون خواهد شد .
PH متوسط نوشیدنیهای غیرالکلی ۴/۳ میباشد که باعث ایجاد یک محیط اسیدی قوی شده و سلامت دندانها را به مخاطره میافکند . ضمناٌ نوشابه های گازدار به سرعت یافتن روند ابتلا به پوکی استخوان بعد از ۳۰ سالگی کمک میکند .نقل از پيک تندرستی

نوشابه باعث چاقي كودكان مي شود

مصرف نوشابه هاي گازدار به علت داشتن كالري زياد موجب چاق شدن كودكان مي شود. محققان دريافتند افزايش وزن كودكاني كه روزانه بيش از۳۵۰ سي سي نوشابه گازدار مصرف مي كنند در مقايسه باافزايش وزن كودكاني كه روزانه كمتر از ۱۸۰ سي سي از اين نوشابه ها مي نوشند بسيار بيشتر است. به گفته محققان كودكان زماني كه به نوشابه دسترسي داشته باشند، نوشابه را به شير ترجيح مي دهند و ميزان فسفر، منيزيم، كلسيم، پروتئين و ويتامين دريافتي آنها نيز با افزايش مصرف نوشابه ها كاهش پيدا مي كند.روزنامه شرق شماره۱۰۶

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱:٢٠ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢٤
comment نظرات ()

EGGS PROTECT AGAIN BREAST CANCER

خوردن تخم مرغ ميتواند خانمها را در برابر سرطان سينه محافظت نمايد.محققين در دانشگاه پزشکی هاروارد-آمريکا دريافته انددختران جوانی که به طور معمول تخم مرغ مصرف مينموده اند بعدا در طول زندگی کمتر به سرطان سينه مبتلا گشته اند.اين مطالعه بر روی ۱۲۱۷۰۷زن صورت گرفته است.

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۳:٥۱ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢۳
comment نظرات ()

راهنماي صدور مجوزهاي بهداشتي مواد غذايي , آشاميدني , آرايشي و بهداشتي

يکی از زمينه هايی که احتمالا برای بسياری از دوستان جای سوال داشته است مفهوم مجوز بهداشتي پروانه تاسيس , بهره برداري , مسئول فني و ساخت , همچنين مجوز ورود , ترخيص و صادرات محصولات مشمول قانون مواد غذايي , آشاميدني , آرايشي بهداشتی ميباشد که در بخش صنايع غذايی بسيار آنها را شنيده ايم.امروز به بررسی انها میپردازيم:

  ۱- پروانه تاسيس :‌ به مجوزي اطلاق مي گردد كه پس از صدور پروانه بهره برداري يا كارت شناسائي يا پروانه گواهي فعاليت صنعتي از وزارت صنايع يا جهاد و براساس اصول و ضوابط مربوطه , كه قبلا هماهنگ شده است , توسط اداره كل نظارت بر مواد غذايي و بهداشتي , صادر مي شود.

۲-پروانه بهره برداري : پروانه بهره برداري , درصورت داشتن شرايط و ضوابط , از نظر تجهيزات و امكانات و پس از صدور پروانه تاسيس , صادر مي گردد.

۳-پروانه مسئول فني : مسئول فني به فردي اطلاق مي شود كه داراي شرايط لازم جهت كنترل و نظارت بر توليد , در كارگاهها و كارخانجات , با مدارك تحصيلي حداقل , كارشناسي باشد. اصولا موسسات مشمول قانون در زمان اخذ پروانه ساخت , بايستي داراي مسئول فني تائيد شده از طرف اداره كل نظارت بر مواد غذايي و بهداشتي باشند , و پروانه مسئوليت فني را اخذ نموده باشند.

۴- پروانه ساخت : پروانه ساخت به مجوزي اطلاق مي گردد كه فرمول ساخت تاييد شده از طرف اداره كل نظارت بر مواد غذايي و بهداشتي در آن درج شده و زماني صادر مي شود كه موسسه آمادگي توليد داشته و از نظر فني و بهداشتي , مورد تائيد باشد.

۵-مجوز ورود كالا : مجوز است كه بر طبق مقررات واردات و صادرات وزارت بازرگاني و در صورت تكميل مدارك مربوطه , توسط اداره كل نظارت بر مواد غذايي و بهداشتي و يا ادارات تابعه , برحسب مورد , پس از طي مراحل قانوني و بررسي هاي لازم , صادر مي گردد و در واقع موافقت اوليه براي ورود كالاي مورد نظر , به كشورمي باشد.

۶-مجوز ترخيص كالا : مجوزي است كه پس از ورود كالا به گمركات كشور و پس از تائيد قابليت مصرف و طي مراحل قانوني , برابر مقررات مربوطه , صادر مي گردد. اطلاعات بيشتر

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱:٠٢ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢٢
comment نظرات ()

 

Brazil Tops Soybean Exports 

برزيل در ماه گذشته در زمينه صادرات دانه سويا از آمريکا پيشی گرفت و بزرگترين صادر کننده دانه سويا در سرتاسر جهان بود.اين ميزان بالغ بر ۲۶ميليون تن بوده که نسبت به ماه گذشته  آن ۳۸/۲ميليون تن افزايش و نسبت به امريکا ۲۴/۲ميليون تن بيشتر صادرات داشته است.

Breakfast Benefits Girls   
 مطابق يک مطالعه در دانشگاهUlster انگليس در هنگام حضور سر کلاس دختران بيشتر از پسران نسبت به گرسنگی حساس هستند.
بر اساس اين تحقيق در مقام مقايسه پسران بهتر از دختران ميتوانند حواس خود را به هنگام گرسنگی متمرکز نمايند و به درس معلم گوش دهند.خبر کامل

(قابل توجه معلمان مدارس دخترانه!!!)                                        

 

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٤:۳٥ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢۱
comment نظرات ()

كاهش‎ خطر ابتلا به‎‎ ديابت‎ بانوشيدن‎ قهوه

بـه‎ گـزارش‎ خبـرگـزاري‎ رويتـر , بـررســي‎ دانشمندان‎ دانشكده‎‎ سلامت‎ عمومي‎ دانـشگـاه هاروارد روی125 ‎ هزار نفـر نشـان‎ مـي‎دهـد قهوه‎‎‎‎‎ كافئينـه شـده و نـه قهـوه عـاري‎ از كافئين‎‎ , ممكن است‎‎ از طرق‎ مختلف‎ بر سوخـت و سازبدن‎ تاثير گذارد.
اين‎‎‎ پژوهشگران همچنين دريافتند خطر ابتلا به‎‎ ديابت‎ در مرداني‎ كه بيش‎‎ از شش فـنجـان‎ قهوه‎‎ كافئينه در روز در مدت‎ 12 تا 18 سال‎ مي‎‎نوشند , به‎ بيش‎‎ ازنصف‎ كاهش مييابد.
برآوردها نشان‎‎ مي‎دهد بيـش‎ از 15 ميـليـون آمريكايي‎ به‎‎ ديابت‎ نوع 2 مبتلا هستنـد كـه ششمين‎‎‎ عامل‎ مرگ‎ و مير در بين آمريكاييـان است‎.
ديابت‎ كه‎‎ با اضافه وزن‎ و بي‎‎ تحركي ارتباط بسيار قوي‎‎ دارد , ممكن‎ است‎ به‎ بيماريهـاي قلبي‎, سكته‎ مغز, ي‎‎كور,ي قطع‎ اعضا يا ديگر ناتوانيها منجرشود.
اين‎‎‎ محققان اعلام‎ كردند كافئين بر چگونگي‎ مصرف‎ قند در بدن‎ تاثيرمي‎گذارد. آنان‎‎‎‎ افزودند كافئين همچنين ميزان سوخت‎ و ساز بدن‎‎ را افزايش‎ مي‎دهد و ممكـن اسـت‎ بـر ديگـر ابعـاد سـوخـت‎ و سـاز مـاننــد اكسيداسيون‎‎ يـاسـوختـن چـربـي‎ و تـجمـع‎ گليكوژن‎ در عضلات‎ تاثير بگذارد. به‎‎‎ گفته اين‎‎‎ محققان قهوه همچنين مـحتـوي‎ موادي‎ مانندپتاسيم‎‎, نياسين‎, مـنيـزيـوم و مواد انتي‎ اكـسيـدان‎‎ اسـت‎ كـه‎ ايـن مـواد تاثيرمثبتي‎ بر جلوگيري‎ از ابـتلـا بـه‎ ديابت‎ دارند و اين‎ كار را از طريق‎تـاثيـر بر سوخت‎ وساز گلوكز انجام‎ مي‎دهند.خبرکامل

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٢:٢٦ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۱٩
comment نظرات ()

خطرهای احتمالی استفاده از کلر جهت تصفيه آب آشاميدنی

يکی از متداول ترين راههای گند زدايی آب آشاميدنی استفاده از کلر و يا مشتقات آن جهت ضد عفونی کردن ميباشد.ماهنامه توسعه سلامت و پزشکی در يکی از شماره های خود اعلام داشته است که اگر چه با بررسيهايی که اخيرا انجام شده نشان ميدهد خطر مربوط به پس مانده های مواد شيميايی موجود در آب آشاميدنی کم است ولی سرطان مثانه بويژه در مردان از نگرانيهای اصلی در اين رابطه  به شمار ميرود.

پژوهشگران که از افراد مجرب اسپانيايی در زمينه محيط زيست بوده اند هنوز معتقدند بايستی به دنبال روشهای مطمئن تری برای تصفيه و عفونت زايی آب آشاميدنی باشيم.

ماهنامه توسعه سلامت-دوره۳شماره۱

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۸:۳٠ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۱٧
comment نظرات ()

بستني‌هاي سنتي و آب ميوه‌هاي تهيه شده در قنادي‌ها و آب ميوه فروشي‌ها آلوده هستند

نتايج تحقيقات نشان مي‌دهد كه بستني‌هاي سنتي و آب ميوه‌هاي تهيه شده در قنادي‌ها و آب ميوه فروشي‌ها داراي آلودگي ميكروبي هستند.به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نتايج تحقيقات دكتر ابوالقاسم جزايري و دكتر حميدرضا صادقي پور پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي تهران و دكتر محمد عفت پناه پژوهشگر بخش ميكروبيولوژي، ‌آزمايشگاه مرجع وزارت بهداشت كه به « بررسي آلودگي ميكروبي بستني‌هاي سنتي و آب ميوه‌هاي دست ساز (آب هويج، شير نارگيل) در واحدهاي صنفي قنادي و آب ميوه فروشي در تهران» پرداخته‌اند، مي‌افزايد: اكثر بستني‌هاي سنتي و غيرسنتي تهيه شده در واحدهاي صنفي قنادي و آب ميوه فروشي و همچنين آب ميوه‌هاي توليدي در اين واحدها از جمله آب هويج و شير نارگيل داراي آلودگي ميكروبي و غيرقابل مصرف بوده‌اند.محققان پيشنهاد كرده‌اند بايد زمينه تهيه و تامين تكنولوژي مناسب براي صنايع تبديلي و نگهداري مواد غذايي برای محصولاتي چون بستني و آب ميوه‌ها فراهم آيد، تا از توليد و عرضه مواد غذايي، غير صنعتي و دست ساز چون بستني سنتي و آب ميوه‌هاي شير نارگيل و آب هويج جلوگيري شود.
از طرفي آموزش اجباري متصديان تهيه و عرضه مواد غذايي در رابطه با رعايت بهداشت فردي، بهداشت اماكن و ساختمان، بهداشت لوازم كار و بهداشت مواد غذايي مورد بررسي و تاكيد قرار گرفته و از ادامه فعاليت واحدهاي صنفي كه معيارهاي بهسازي و بهداشتي در عرضه محصولات را رعايت نمي‌كنند، جلوگيري شود.
ضرورت وجود يک ارگان ذيربط در ارتباط با ايمنی مواد غذايی در کشور ضروری به نظر ميرسد.اين درست که هم اکنون اداره هايی هم چون اداره نظارت بر مواد غذايی يا بهداشت محيط يا غيره در اين زمينه فعال هستند ولی بحث ايمنی در مواد غذايی به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان به حدی مهم و ضروری است که بايستی ارگانی مستقل و با هويتی مشخص برای اين منظور در کشورمان در نظر گرفته شود که علاوه بر آموزش نقش محوری در سازماندهی ايمنی مواد غذايی در سطح کشورداشته باشد.خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران   سرويس پژوهشی
  

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٤:٢٧ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۱٦
comment نظرات ()

آناناس و سرما خوردگی

 IRIBبه نقل از دانشمندان و در بخش اخبار پزشکی اعلام نمود آناناس بهترين وسيله جلوگيري از ابتلا به سرماخوردگي و زكام است.
روزنامه الدوستور چاپ اردن
نوشت محققان فرانسه كشف كردند كه يك قطعه آناناس تازه خشكي و درد حلق را كه از عوارض سرماخوردگي و انفلونزا است كاهش مي دهد. كارشناسان تغذيه تصريح كردندآناناس حاوي مقدار زيادي قند و مواد غذايي مفيد براي بدن است كه به راحتي جذب مي شود و داراي انزيمهايي است كه به هضم غذا كمك مي كند انها خوردن سه تكه آناناس تازه يا 5/1 فنجان اب ان را در صورت احساس دردحلق براثر سرماخوردگي توصيه مي كنند .متخصصان مي گويند كنسرو اناناس ارزش غذايي خود را از دست مي دهد.

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٦:٥۱ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۱۳
comment نظرات ()

۱۹طرح تحقيقاتی درسازمان صنايع و معادن خراسان

روابط عمومی سازمان صنايع و معادن استان خراسان اعلام کرد ۱۹ طرح تحقيقاتی در بخش صنعت و معدن به مبلغ ۵۲۰ ميليون ريال در اين سازمان در دست اجراست.سخنان خانم آزاده آژير حاکی از آن است اهم اين طرحها شامل بخش صنايع غذايی همچون بررسی ايجاد مرکز فناوری صنايع غذايی يا بررسی و تحقيق در زمينه بدست آوردن فرمولاسيون قطعات لاستيکی و تفلون در صنايع غذايی ميگردد.بهينه سازی شربت اينورت وکاربردآن در صنايع قنادی نيز از ديگر طرحهاست.

يکی از مهمترين عواملی که باعث شکوفايی تکنولوژی صنايع غذايی در کشور ما خواهد شد طرحهای تحقيقاتی و پژوهشی است.در سالهای گذشته شاهد افزايش طرحهای تحقيقاتی در کشور بوده ايم ولی در زمينه نتايج اين تحقيقات چندان اقدام مثبتی در محافل عمومی به چشم نميخورد. اميد است مسوولين محترم در زمينه نشر اين نتايج هم اقدامات لازم را به عمل آورند.

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱٠:۳٠ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۱۱
comment نظرات ()

مصرف روغن ماهي تن خطر ابتلاء به بيماري‌هاي قلبي و عروقي را كاهش مي‌دهد

نتايج يك پژوهش صنايع غذايي حاكي از آن است كه مصرف روغن ماهي تن خطر ابتلاء به بيماري‌هاي قلبي و عروقي را كاهش مي‌دهد.به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) - منطقه خوزستان - علي آبرومند، عضو هيات علمي دانشگاه شهيد چمران اهواز، در پژوهش خود با عنوان ”بررسي كمي و كيفي اسيدهاي چرب استخراجي از برخي گونه‌ ماهيان خليج فارس” آورده است:« در اين تحقيق روغن بعضي از گونه ماهيان خليج فارس مانند خارو، كپور، شيرماهي، قباد، بياح، تن و صبور مورد بررسي قرار گرفتند. اسيدهاي چرب‌ داراي چند باند دوگانه اومگا - سه و اومگا - شش موجود در روغن ماهيان، خطر بيماري‌هاي قلبي و عروقي را كاهش مي‌دهند.»
در اين پژوهش كه سال 1380 ارايه شده آمده است:« در اين بررسي پس از اندازه‌گيري انديس‌هاي يدي و پراكسيد و اسيدي، مشخص شد كه از نمونه‌هاي مورد مطالعه، به ترتيب روغن‌ماهي تن و ماهي كپور بيشترين و كمترين ميزان انديس يدي را دارند. روغن ماهي تن و ماهي خارو به ترتيب بيشترين و كمترين انديس اسيدي و روغن ماهي بياح و ماهي كپور به ترتيب بيشترين و كمترين انديس پراكسيد را دارند.»
نتيجه اين پژوهش نشان داده است: «اسيدهاي چرب آزاد و اسيدهاي چرب اومگا - سه و اومگا ـ شش در روغن ماهي تن به ميزان قابل ملاحظه‌اي وجود دارد. در مورد ارزيابي كيفي نمونه‌هاي روغن مورد مطالعه، روغن ماهي تن در درجه اول اهميت و روغن ماهي صبور در كمترين درجه اهميت قرار دارد. در مورد ارزيابي كمي نمونه‌هاي روغن ماهي مورد مطالعه، روغن‌ ماهي كپور، بالاترين راندمان و روغن ماهي شير، كمترين راندمان را دارد.»
بنابراين پيشنهاد مي‌شود كه انواع ماهيان كپور، خارو، تن و بياح براي استخراج روغن در بخش صنعتي از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه هستند.
خبرکامل

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٧:٥٠ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۱٠
comment نظرات ()

History of the First Mad Cow Case in the United States

آيا تاريخچه اولين گاو آلوده به جنون گاوی يافت شده در امريکا را ميدانيد؟

  • اين گاوازنوع هلشتاين و بين سالهای ۱۹۹۷تا۱۹۹۹درآلبرتا کانادا به دنيا آمده است.
  • درآگوست ۲۰۰۱به همراه۷۳ راس گاو ديگربه کمپانی Mattawaمنتقل گرديدند.(جايی که تا زمان بلوغ نگهداری ميگردند)
  • در اکتبر ۲۰۰۱به کمپانیSunny Dene درMabton فروخته شد.
  • در ۹ دسامبردرVern's Moses Lake Meats قصابی شده و لاشه آن به دو کمپانی که درواشنگتن و اورگون و نوادا گوشت توزيع مينمايند فروخته شده است.
  • در ۱۱دسامبرنمونه اين گاو وارد آزمايشگاه اداره کشاورزی امريکا گرديده است.
  • ۲۲دسامبرآزمايشهای اوليه حاکی ازمثبت بودن bovine spongiform encephalopathy  يا همان جنون گاوی ميباشد.
  • ۲۴دسامبر اداره دارو و غذا امريکا کليه گوشتهای عمل آوری شده درVern's Moses Lake Meats را ريکال مينمايد.
  • ۲۵دسامبردانشمندان انگليسی بيماری جنون گاوی را تاييد مينمايند. خبرکامل

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٩:٠۳ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٧
comment نظرات ()

8Countries Block Imports of US.Beef

انتشار خبر مثبت بودن نتيجه تستBSE (بيماری جنون گاوی)يک گاوازگونه هلشتاين درواشنگتن باعث گرديد ژاپن واردات گوشت خود راازامريکا به حالت تعليق در آورد.اين در حاليست که کشور ژاپن يکی از بزرگترين وارد کنندگان گوشت از امريکا محسوب ميگردد.

به گزارش آسوشيتيدپرس کشورهای هنگ کنگ استراليا تايوان سنگاپور مالزی به دنبال انعکاس اين خبر در صدد انجام همين رويه ميباشند.هم چنين کشورهای بلژيک و روسيه را هم بايستی به اين ليست اضافه نمود.

خانمAntonia Mochanسخنگوی کمسيون اروپا اعلام نمود که کشور امريکاقبل از انتشار اين خبر نيز در رديف کشورهای با ريسک بالا قرار گرفته بود.در عين حال اداره کشاورزی امريکا اعلام نمود که خطر انتقال اين بيماری به انسان بسيار پايين بوده و قسمتهايی از بدن گاو که احتمال آلودگی بيشتر دارند(مثل مغز) قبل از ارسال به قسمتهای عمل آوری جداسازی ميگردند.کشور کانادا هم اعلام نموده که هيچ گونه ممنوعيتی برای مصرف گوشت گاو تا زمانيکه وجود اين بيماری اثبات نگردد قائل نخواهد شد.

دانشمندان عقيده دارند آدمی ميتواند با خوردن قسمتهايی از بدن حيوان آلوده به اين بيماری(مثل مغز و کله و پاچه...)دچاراين بيماری گرددولی به طور معمول BSEدرگوشتهای استيک و سرخ شده يافت نميگردد.   خبر کامل 

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ۱۱:۳۸ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/۳
comment نظرات ()

Statistics Canada report

در مجله Food In Canada و در يکی از مقاله های آن آمار جالب توجه ای از ميزان مصرف مواد غذايی درطی سال ۲۰۰۲در کشور کانادا ارائه گرديده است که ميتواند نشانگر الگوی مصرف مواد غذايی در کشور های توسعه يافته باشد.اميدوارم آمار گيری دقيقی نيز در کشورمان توسط ار گانهای ذيربط به عمل آمده باشد تا به عنوان مقايسه بتوان از آنها استفاده نمود.در زير آمار مصرف را مشاهده مينماييد:

ميزان مصرف به ازای هر نفر کانادائی در طول سال۲۰۰۲

  • ۶۲.۳ليتر شير
  • ۵.۳ ليتر خامه
  • ۸.۸ کيلو گرم پنير
  • ۷ ليتر بستنی
  • ۴ ليتر ماست
  • ۲۷.۱ کيلو گرم گوشت قرمز
  • بيش از ۱۱ کيلو گرم مرغ
  • ۹۰ ليتر قهوه
  • ۶۳.۲. ليتر چايی
  • ۹۳ کيلو گرم ميوه
  • ۲۵ ليتر آبميوه(آب سيب و آب پرتغال و آب انگور)
  • ۱۱۰ کيلو گرم سبزی( شامل ۳۸ کيلو سيب زمينی به اشکال مختلف)
  • ۷ کيلو گرم ماهی
  • ۶۵.۶ کيلو گرم آرد و محصولات آردی                                                                  

                                                                 

   + نادر بحرینی اصفهانی ; ٦:٥٦ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٢/۱٠/٢
comment نظرات ()